Tegenwoordig wordt er voor de leidingen in huis hoofdzakelijk kunststof gebruikt. Dit is vooral gekomen, nadat men naar een vervanger zocht voor de oude leidingsystemen die veel nadelen hadden. In eerste instantie werd er in huis, bijvoorbeeld voor de waterleiding, lood gebruikt. Lood heeft het nadeel dat het verteert. Indien we water uit de kraan wilde drinken, was men verplicht de kraan gedurende een bepaalde tijd te laten stromen. Deed men dat niet dan bestond de kans op loodvergiftiging. Daarna is men koperen leidingen gaan gebruiken. De leidingen kunnen door middel van solderen aan elkaar worden gemaakt. Voor de waterleidingen moest loodvrij soldeer gebruikt worden. Omdat koper een kostbaar materiaal is, is er naar een alternatief gezocht. Dat werd kunststof. De kunststof is uit onze huidige maatschappij niet meer weg te denken. We gebruiken tegenwoordig overal kunststoffen voor. Kunststoffen zijn niet zwaar en kunnen goed bewerkt worden. Ze zijn goed te boren, te zagen en te vijlen. Ook kunnen ze gemakkelijk aan elkaar worden gemaakt door middel van lijmen. De kunststoffen die hoofdzakelijk worden gebruikt zijn pvc Polyvinylchloride, PP-polypropyleen en PE-HD. Deze kunststoffen kunnen ook gemakkelijk gegoten en gespoten worden. Daarom kunnen er ook alle soorten verbindingsstukken van worden gemaakt.


De kunststofleidingsystemen

De buizen die van kunststof worden vervaardigd zijn sterk. Om echter de sterke van de kunststof leidingen te verbeteren, worden ze uit meerdere lagen opgebouwd. Hoe meer lagen, hoe sterker de buis wordt. Kijk voor kunststof leidingsystemen bijvoorbeeld op De Jongh Pipesystems.


Levensduur

De meeste materialen die in de bouw worden gebruikt, hebben een levensduur van enkele tientallen jaren. Omdat de kunststof leidingen een veel langere levensduur hebben, worden tegenwoordig in de bouw hoofdzakelijk kunststof leidingen gebruikt. De kunststoffen van tegenwoordig hebben een levensduur van meer dan 100 jaar. In de bouw worden de kunststofleidingsystemen toegepast voor water, gas, elektriciteit en afvoer. Omdat kunststof niet roest, zijn ze ook zeer geschikt om in vochtige ruimtes te gebruiken. De lange levensduur van de kunststoffen is van groot belang bij gewone- en drukleidingsystemen.


PE-polypropyleen

Deze kunststof heeft naast de reeds genoemde voordelen ook nog een hoge slijtvastheid. De PE-kunststof heeft een zeer fijne structuur. De leidingen van deze materiaal soort kunnen gemakkelijk op plaatsen worden gebruikt waarbij de temperatuur ver onder het vriespunt ligt. Daarbij is het materiaal bestand tegen chemische invloeden en Uv-stralen. Deze kunststof kan voor speciale doeleinden worden gebruikt.


Nadeel

We hebben alleen nog maar gesproken over de voordelen van kunststof. Er zit aan het gebruik van kunststof ook een zeer groot nadeel. Kunststoffen verteren namelijk niet. Zo wordt de berg afval die men overal ziet steeds groter. Tegenwoordig wordt er meer gerecycled maar het kwaad is (helaas) al lang geschiedt. Het berg kunststofafval op het land is groot, maar op zee is het probleem nog groter. Er zijn gebieden waar zeer veel fijn plastiek in de zee drijft. Dit is zeer schadelijk voor de dieren in zee. Er is een gebied met het fijne drijvende afval dat groter is dan Utrecht. Er worden momenteel pogingen gedaan om het plastiek uit de zee te verwijderen.

Delen